bandenspanning e-bike

Check jij ook de bandenspanning van jouw
e-bike?

Als je een e-bike hebt, wil je daar zo fijn mogelijk op kunnen fietsen. Daarvoor kan je heel veel dingen doen, zoals het kiezen van de goede framemaat, het goed afstellen van de fiets en ga zo maar door. Maar een hele belangrijke onderhoudstip wordt vaak vergeten - het regelmatig checken van de bandenspanning van je e-bike.

Je kent het vast wel: als je fietst op een fiets met zachte banden, moet je erg zwaar trappen. Maar wanneer je band te hard is opgepompt, voel je elk klein hobbeltje in de weg. Het is dus belangrijk voldoende druk in je fietsband te hebben, maar ook zeker niet teveel!

Wat is de goede bandenspanning voor mijn e-bike?

Op de zijkant van je fietsband vind je de aanbevolen maximum druk. Per band zitten hier kleine verschillen in. Voor de Cortina Canberra buitenband (die op veel Cortina fietsen te vinden is) geldt 4.1 BAR. De perfecte bandenspanning hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan het lichaamsgewicht van de rijder, de ondergrond waar je op rijdt, de maat van de fietsband en de persoonlijke voorkeur van de rijder.

Als je banden erg hard zijn, heb je minder rolweerstand. Daardoor fiets je lichter en heb je minder kans op een lekke band. Als je fietsbanden wat minder hard zijn, heb je meer vering en comfort. Dat is fijn als er bijvoorbeeld sneeuw ligt of als je meer controle over je fiets wil hebben. Het is dus goed om erachter te komen wat je zelf prettig vindt!


Hoe vaak moet ik de bandenspanning van mijn Cortina e-bike controleren?

Controleer eens per maand de bandenspanning. Een band verliest altijd druk! Juist als je je fiets niet gebruikt, moet je je banden vaker oppompen. Gebruik hiervoor een pomp met een luchtdrukmeter of laat je banden controleren door jouw Cortina-dealer.

Waarom moet ik de bandenspanning van mijn e-bike controleren?

Het regelmatig controleren van je bandenspanning heeft verschillende voordelen:

  • Een te zachte band slijt veel sneller dan een band die goed op spanning staat
  • Het risico op een lekke band neemt af door een goede bandenspanning
  • Je fietst lekkerder en fijner als je je banden hebt opgepompt

De invloed van de bandenspanning op de actieradius van je accu

Met een juiste bandenspanning kan je veel actieradius winnen. Als je banden te zacht zijn, heb je meer rolweerstand. Daardoor moet jouw motor harder werken om genoeg energie te leveren. Op die manier gaat jouw fietsaccu dus ook sneller leeg! Daarom is bandenspanning ook één van de factoren die invloed hebben op de actieradius van je accu. Een voorbeeld van een andere factor die een grote rol speelt op de actieradius, is het wegdek waar je op fietst. Bij heuvels of een slecht wegdek moet de motor harder zijn best doen om vooruit te komen.

Bekijk hier meer factoren die invloed hebben op het actieradius van jouw e-bike.

 

Bekijk hier de populairste Cortina e-bikes

Cortina E-Silento Pro herenfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Silento Pro herenfiets

Shimano Steps E-6100 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-U4 Transport Solid damesfiets

Bafang M420 middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem

Cortina E-Common damesfiets  default_cortina 320x320

Cortina E-Common damesfiets

Bafang M420 middenmotor

8 Versnellingen

Dubbele handrem

Cortina E-Nite  default_cortina 320x320

Cortina E-Nite

Cortina SportDrive 36v DT middenmotor

7 Versnellingen

Dubbele handrem