E-Nite

Alles over de actieradius van mijn Cortina e-bike

De actieradius van een e-bike is het aantal kilometer dat je kunt fietsen zonder tussendoor de accu op te laden. Deze wil je natuurlijk zo optimaal mogelijk hebben, zodat je zo ver mogelijk kan fietsen met jouw e-bike. In deze handige infographic staan alle belangrijke factoren die de actieradius van je e-bike beinvloeden. Neem 'm goed door zodat je hierop kan anticiperen: zo haal je alles uit je Cortina e-bike!

Wil je 'm downloaden om te kunnen printen? Klik dan hier voor het bestand in hoge resolutie.

Actieradius e-bike 

Extra uitleg:

 • Het schakelgedrag
  Actief schakelen resulteert in een grotere actieradius. Begin nooit in de zwaarste versnelling, maar start altijd in de lichtste versnelling en schakel door tot je de gewenste snelheid/trapfrequentie hebt behaald.  

 • Het gewicht
  Het totale gewicht van de fiets, berijder en belading heeft invloed op de actieradius. Je kunt hierbij denken aan het lichaamsgewicht, schooltassen, kinderzitjes, etc. Hoe meer gewicht, hoe harder de motor moet werken, hoe korter de actieradius wordt. 

 • De temperatuur
  Het weer is van grote invloed op de actieradius. Bij tegenwind, een temperatuur lager dan 10 °C en bij felle zon vermindert de actieradius.

 • Het type wegdek
  De ondergrond waarop je fietst bepaalt de actieradius. Bij een hobbelig of onverhard wegdek moet de motor harder zijn best doen om vooruit te komen, hierdoor wordt de actieradius korter. Bij een verhard wegdek wordt de actieradius juist weer groter.

 • De bandenspanning
  Als de bandenspanning niet op orde is, dan moet de e-bike meer moeite doen om over het wegdek te rollen. Zorg dus voor een juiste bandenspanning om zoveel mogelijk actieradius te winnen.
 • De snelheid
  De snelheid waarop gereden wordt, is van invloed op de actieradius.
 • Het type sensor
  E-bikes zijn uitgevoerd met een trapkrachtsensor of een rotatiesensor. Een trapkrachtsensor vergroot je eigen kracht en een rotatiesensor ondersteunt alleen als er getrapt wordt. De rotatiesensor zorgt dus altijd voor maximale ondersteuning, wat resulteert in een kortere actieradius. 
 • Heuvelachtig landschap
  Op een vlak landschap kunt u verder fietsen dan op heuvels. De grootte van de impact is ook afhankelijk van het type elektrische systeem.

De actieradius die wordt gecommuniceerd in onze brochures en handleidingen is gebaseerd op gemiddelden. Zo wordt er bijvoorbeeld vanuit gegaan dat de gemiddelde berijder 70 kg weegt, fietst op een vrij vlak landschap en actief schakelt.